
In samenspraak met u (opdrachtgever) wordt er een programma van eisen (PVE)opgesteld (uw wensen). Aan de hand van uw PVE wordt het huidige bestemmingsplan geraadpleegd bij de gemeente. De bouwmogelijkheden worden aan het bestemmingsplan getoetst op uw PVE, zoals o.a. maximale goot en nokhoogte, maximale bebouwings-oppervlakte etc. Aan de hand van uw PVE en het bestemmingsplan wordt er een ontwerptekening gemaakt. De ontwerptekening wordt dan besproken met de u en indien nodig met de gemeente. Op het ontwerptekening kunnen nog aanpassingen op worden doorgevoerd waardoor een definitief bouwtekening ontstaat. Dit worden bestektekeningen genoemd.
Uw bouwaanvraag wordt ingediend en dient te voldoen aan het besluit indieningsvereisten.
Teken technisch houdt dit in dat gevels, plattegronden en doorsneden op schaal 1:100 getekend aangeleverd moeten worden. Tevens dienen er een aantal details op schaal 1:5 van gezichtsbepalende bouwdelen in beeld gebracht te worden.
Voor kleine aanvragen zoals aanvraag voor een dakkapel, dakramen, verbouw is dit meestal snel te realiseren. Echter bij nieuwbouw dienen er ook daglichtberekeningen, EPW berekening, ventilatieberekeningen, gebruiksoppervlakte en verblijfsgebied berekeningen in een meegeleverd te worden. Afhankelijk van uw wensen (progamma van eisen) wordt een ontwerp tot bestektekening ingezet.
Een bestek tekening heeft als doel een bouwvergunning te krijgen bij een gemeente. Werktekeningen richten zich juist op de uitvoering van de bouwwerkzaamheden groot of klein. Een werktekening bestaat meestal uit matenplannen van plattegronden schaal 1:50 of 1:20 met daarbij gedetailleerd aangegeven, het elektraplan, complete maatvoering en doorsnedes op schaal 1:20, detailleringen schaal 1:5, kozijnstaten, prefab betonstaten, traptekeningen ect. Al met al zijn werktekeningen ideaal voor de uitvoerende partij maar ook voor u in een offerte stadium.
Een bestek heeft als doel de uitvoerende partij zo compleet mogelijk te informeren van uw wensen en de bouwtekeningen. Het bestek dient vaak als rode draad door het gehele bouwproces. Hierin is vaak in opgenomen: leveringscondities, bouwtijd, betalingstermijnen, bouwplaatsinrichting, garantiebepalingen, stelposten, materiaalomschrijvingen etc. In het kort gezegd:, administratieve, juridische en technische bepalingen, materialen en uitvoeringsvoorwaarden.
Het bestek en de bestektekeningen zijn vaak gekoppeld. Deze vormen samen een juridische basis voor het contract tussen de aannemer en u als opdrachtgever.
Geen rechtsbijstand bij een aanbouw, verbouw, of nieuwbouw en u wilt u contract toch laten toetsen door een onafhankelijk bouwrecht advocaat of jurist of uw contract deze juridisch goed is onderbouwd. Vraag in een keer meerdere bouwrecht juristen aan die voor u het contract onder de loep kunnen nemen. Voorkom juridische problemen m.b.t. betalingen en garanties en laat uw bouw contract toetsen.
Diensten van Bouwexpertisevergelijk.nl worden alleen uitgevoerd door
erkend bouwexperts.
Bouwexpertises |
Bouwexperts
Partners |
Klantenservice |
Bouwexpertisevergelijk.nl |
© bouwexpertisevergelijk.nl